Banánový chlebíček
Foto: Eliška Klanicová
Ego! vám pravidelně přináší novinky z gastronomické scény. Nově zařazujeme rubriku kuchařky a cukrářky Elišky Klanicové. Co se dá dělat z banánů? Samé dobré věci. Inspirujte se.

Kromě krátkého letního období, kdy se snažím o maximální možnou konzumaci jahod, malin, ostružin a borůvek, mi doma celoročně nechybí jeden druh ovoce. Banány. Zdatně jim konkurují jablka, ale banány přece jen o prsa vyhrávají. Ano, uvědomuju si, že je to proti současnému trendu lokálnosti, ale banány jsou natolik výživné a mnohostranné (a hlavně dobré), že jim tu nelokálnost ráda odpouštím. Klidně se vzdám chia semínek či agáve sirupu (máme přece lněná semínka a med), ale banány ať mi nikdo nebere.

reklama
Eliška Klanicová
Eliška Klanicová

Jmenuji se Eliška a pocházím z jižní Moravy. Po maturitě jsem vystudovala angličtinu a ekonomii, ale brzy jsem zjistila, že ani jednomu oboru se nechci věnovat. Věděla jsem, co mě opravdu baví – jídlo, vaření, pečení. S blížící se třicítkou jsem sebrala odvahu a svůj život otočila o 180 stupňů. Skončila jsem v práci, přestěhovala se do Londýna a nastoupila na Le Cordon Bleu, jednu z nejprestižnějších kulinárních škol na světě.

V Praze jsem předtím absolvovala mnoho odpoledních kurzů, ale nic mě nemohlo připravit na intenzitu Cordon Bleu. Od pondělí do pátku ve škole a ve volném čase trénování práce s nožem, zdobicím pytlíkem, temperování, filetování, vykosťování. Ve večerním volnu jsem si o tom všem psala blog elikatesy.com. Bylo to náročné, ale stálo to za to – po devíti měsících jsem držela v ruce svůj Grand Diplôme.

Svou sbírku kuchařek jsem rozšířila asi na 500 kousků, a když mám chvilku, pročítám se jimi a hledám novou inspiraci. Nic v kuchyni mi není cizí, ráda vařím každodenní zdravé i víkendové svátečnější pokrmy. Našla jsem velkou zálibu v pečení kváskového chleba, ale zejména sladké pečení bylo vždy mou srdcovkou. A tak dál vařím, peču a jím a občas o tom i píšu…

Banány snídám téměř denně. Jsou jedno z nejsladších ovocí a v ranním smoothie, kaši či müsli bohatě nahradí cukr či med. A navíc se hodí skoro ke všemu. Jakékoliv koření, oříšky, kokos, čokoláda, karamel či ovoce, zkrátka nenajdete téměř nic sladkého, s čím by se banán nekamarádil. Jako částečná náhrada cukru můžou banány posloužit i při pečení. A díky tomu, že těsto zvlhčí, nahradí dokonce i část tuku. Banány jsou zkrátka téměř dokonalé.

Nikdy se nebojím, že banánů koupím moc. Přezrálé banány jsou totiž v kuchyni pravý poklad. Pokud je nestíhám spotřebovat naráz, banány oloupu, rozkrájím a šoupnu do mrazáku. Mražené banány se dají použít nejen do nejrůznějších moučníků, ale i jako základ smoothies  nebo té nejjednodušší zmrzliny na světě. Je potřeba jen mixér. Mražené banány se promixují s trochou tekutiny (třeba s mlékem, jogurtem či nějakou mléčnou alternativou, ale postačí i kapka vody), dokud nevznikne zdravá mražená pochoutka. Podávat je ideální ihned, další mražení této zmrzce neprospívá.

Výborné je to samo o sobě, ale můžete přidat i další pochutiny. Super jsou oříšková másla, kakao (to je dobré rozmíchat v trošce horké vody), další mražené ovoce (třeba jahody, mango nebo lesní směs), vanilka, skořice či kokosové mléko. Posypat pak můžete třeba granolou, oříšky, nasekanou čokoládou, popcornem, kousky ovoce a vše to zalít ovocnou omáčkou nebo čokoládovým sirupem. Dobře, pak už to možná není až tak úplně zdravé, ale zase je to moc dobré a při přiměřené porci se to snese.

Tato zmrzlina se ve světě nazývá nice cream a je obrovsky populární mezi vyznavači zdravé stravy. V Londýně jsem dokonce jednou narazila na pop-up, kde prodávali jen nice cream. Kelímek stál asi 5 liber, což je děs. Zvlášť když člověk ví, že si to doma může umixovat prakticky za pusu.

Jak už jsem zmínila, přezrálé banány se hodí výborně i do nejrůznějších moučníků. Od bábovky přes brownies  a muffiny až po zdravé snídaňové chlebíčky. O recept na jeden takový jednoduchý snídaňový moučník se s vámi podělím.

Banánový chlebíček

■ 4 zralé banány
■ 100 gramů medu
■ 2 vejce
■ 60 gramů másla
■ 60 gramů řeckého jogurtu
■ 175 gramů špaldové mouky
■ 75 gramů jemných ovesných vloček
■ ½ lžičky jedlé sody
■ 2 lžičky prášku do pečiva
■ 1 lžička skořice
■ Špetka soli
■ Nasekané vlašské ořechy nebo čokoláda dle chuti

Banány rozmixujeme s medem. Přidáme vejce, jogurt a rozpuštěné máslo a prošleháme. V jiné míse smícháme prosátou mouku, ovesné vločky, sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl. Vsypeme k banánové směsi a promícháme. Můžeme přidat nasekané ořechy či čokoládu. Přelijeme do formy na chlebíček (pokud není nepřilnavá, tak nejdřív vymažeme a vysypeme moukou) a pečeme na 175 °C asi 50–60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde skoro čistá, jen s pár vlhkými drobečky. Z těsta můžeme upéct i muffiny, v tom případě je ale pečeme jen asi 20–30 minut.