Advent dospěl do poloviny, a pokud jste se ještě nedostali k pečení vánočního cukroví, je nejvyšší čas se do něj pustit. Máte-li pocit, že vánoční atmosféra k vám domů ještě tak úplně nedorazila, vůně lineckého či kokosek vše napraví. A nemusíte trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Začneme klasikou - lineckým koláčem.

Když chcete upéct klasiku: Bohatě ovocné linecké

Cukroví s náplní je vždycky trochu problematické. Pokud připravujete domácí náplň, nesmíte do ní zapomenout přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky, marmeláda díky tomu zhoustne. Kupujete-li džem, sledujte obsah ovoce. "Obecně platí, že čím více ovoce, tím je třeba méně cukru a tím je tedy džem, marmeláda či ovocná náplň kvalitnější," shrnuje odborník na kvalitu Vojtěch Čambala z Hamé. Ovocnou náplň využijete jak na klasická kolečka, tak i třeba na větší koláč.

Tip: Aby se cukroví hezky lesklo a vypadalo dobře na stole i na fotkách, vyzkoušejte trik se škrobovou moučkou. Rozpusťte ji v oslazeném mléce a ještě horké cukroví směsí potřete. Cukroví můžete rozložit na stole nebo pověsit na stromeček, ve světle svíček bude vypadat skvěle.

Linecký koláč

Linecký koláč se kupodivu nedělá z lineckého těsta. Tohle těsto voní po koření a citronu a nesmí v něm chybět oříšky nebo mandle. Na Vánoce si ho upečte stylově hvězdičkový. Na klasické mřížkování bude dost času po zbytek roku. 

Linecký koláčObtížnost začátečník, počet porcí 8, doba vaření 70 minut + chlazení těsta
■ 150 g másla – spíš studené + trochu navíc na vymazání formy
■ 130 g moučkového cukru
■ 180 g hladké mouky
■ 100 g mletých lískových oříšků
■ 1 vanilkový cukr
■ 3 žloutky
■ 1 lžička strouhané citronové kůry
■ 1 lžička skořice
■ 1 půlka lžičky mletého hřebíčku
■ 1 špetka soli
■ 250 g Ovocné směsi Linecká

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se