V Ungeltu otevírají lahve vína pomocí speciálního přístroje.
Foto: archiv Restaurantu Ungelt
V tisíciletých prostorách pražské restaurace Ungelt ve staroměstském Týně se skrývá obsáhlá vinotéka. Majitel teď navíc na víno pořídil vychytávku.

V pražském Restaurantu Ungelt začali využívat novinku pro milovníky vína. Pozoruhodný, pistoli připomínající přístroj, který tu začali používat docela nedávno, z lahve "vytáhne" víno, aniž by se musela otevírat.

V podstatě se jedná o násadu s tenkou jehlou, jež lehce napíchne korek, který se pak po "výkonu" zase sám zatáhne. Ovšem ještě předtím stihne do lahve vtlačit na uvolněné místo argon, který zamezí přístupu vzduchu. Díky téhle vychytávce se v lahvi lahodný mok uchová v plné kondici stejnou dobu, jako kdyby zůstala zavřená. Značnou výhodu to má v tom, že se drahá luxusní vína mohou nabízet po sklenkách, aniž by hrozilo, že po otevření během pár dní zvětrají.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.