Rýže a la Malta aneb rýžový dezert s mandlí
Foto: Vanda Lubomírský Nárožná
Sladká vůně prostupuje chodby domů, line se z oken kuchyní. Pečení vánočního cukroví je v plném proudu. Nestíháte? I tak si můžete lahodně provonět byt vánočním dezertem hotovým raz dva.

Každý národ má své vánoční zvyky. A taky své obsese. My máme kapry a kila máslového cukroví, Britové například vánoční puding a speciální šunku, Francouzi ústřice, krocana s lanýži a kaštany. A Švédové? Jejich sváteční stůl na sklonku prosince se donedávna nemohl obejít bez lutfisku − sušené solené bílé ryby, která se po vymáčení v louhu vařila a výsledek byl silně aromatický, želatinové konzistence. Tato specialita se však už z vánočních menu pomalu vytrácí. A není divu, švédské svátky narození Ježíše Krista jsou i tak neuvěřitelně pestré, bohaté na chody i suroviny.

Ke stolu sedmkrát

"Vánoční období ve Švédsku začíná první adventní nedělí, pokračuje svátkem Lucie 13. prosince a Štědrým večerem a končí svátkem Tří králů. Vyvrcholením oslav je Štědrý večer (julafton) se slavnostní tabulí formou švédského stolu (julbord). Do přípravy asi dvacítky pokrmů se většinou zapojuje celá rodina. Už od rána se peče vánoční šunka, vaří řepa na salát a připravují se vepřová žebra či rybí pokrm zvaný Janssonovo pokušení (brambory zapečené se šproty a smetanou). Z kuchyně voní svařák a čerstvé perníčky," píše ve Švédské kuchařce Dominika Wittenberg Gašparová.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.