Terinka z husích foie gras, plněná švestkami s plátky sušených kachních prsou
Foto: Pavel Vítek
Ořechy, sušené ovoce, kaše..., devatero chodů, z některých se i věštilo. Dnešní vánoční menu se nám trochu smrsklo - polévka, kapr a hurá ke stromečku. Tak co alespoň předkrm? Pro chuť i atmosféru.

Rozkrojená jablíčka vypovídající o budoucím zdraví, pod talířem mince pro štěstí a blahobyt, stůl s nohama svázanýma řetězem, aby rodina držela pohromadě, dlouhé a obřadné stolování. Tak to kdysi vypadalo o Štědrém večeru. Tradice se mění, nakupujeme hory jídla. V košících se vrší kaviár, rybí lahůdky, paštiky, plody moře, výběrové šunky… Přesto, paradoxně, štědrovečerní večeře bývá na skladbu celkem chudá. Někdy dokonce jen o dvou chodech. Ano, děti sice hlídají úzkostlivě každou vteřinku, která je dělí od dárků pod stromečkem, ale slavnostní jídlo by mělo být se vším všudy. Tak se v klidu posaďme, ubrousek pěkně na kolena a pojďme na předkrm.

Chutný předskokan

Někomu se může zdát, že předkrm jako takový se v běžném stravování přežil, v restauracích dokonce často nahrazuje hlavní jídlo. Tříchodovka s polévkou a dezertem, natožpak čtyřchodovka se už moc nenosí. Jenomže přesně naopak. Předkrm má jinou funkci. Rozhodně by neměl chybět a klidně může být úplně maličký.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.