Konfitovaný černý kořen, velouté a strouhané lanýžové vejce
Foto: Makro Akademie
Černý kořen, lahodnou, téměř zapomenutou a mýty opředenou zeleninu, známe také jako chřest zimy. Je lékem na neduhy, pomáhá při hubnutí, a dokonce i při hadím uštknutí.

Už jen slovní spojení "hadí mord španělský" (Scorzonera hispanica) nebudí zrovna příjemné představy. Což je nespravedlivé, protože tato křehká, šťavnatá, chutná a zdravá zelenina slouží lidem ku prospěchu. Původně jako součást lékárniček dobrodruhů, pirátů i mořeplavců − z historických pramenů je totiž černý kořen známý zejména jako zbraň proti hadům.

Traduje se, že stačil malý kousek kořene, aby jedovatou potvoru zbavil života. Dlužno dodat, že v tomto případě bylo třeba ještě předem učinit takovou drobnost − vpravit hadovi sousto do chřtánu. Ne že by tehdy bylo málo statečných mužů, ale jako mnohem uvěřitelnější se jeví fakt, že rostlina pomáhala mírnit následky uštknutí.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.