Víno do páru
Foto: Shutterstock

U nás skloubení vína a jídla pořád pokulhává. Když se ale k vínu jí, je pak všem líp," řekl na 10. ročníku Dne vína jeho organizátor Pavel Chrást. Svatá pravda. Vsadím se, že jste o Dni vína určitě neslyšeli, tak jen krátce: každoročně se koná v jihomoravských Vémyslicích a jde o jednodenní festival předních moravských vinařů, k jejichž vínům se páruje jídlo. Vaří ho sice přímo na místě kuchaři Hotelu Ryšavý, vymýšlí ho však a taky na něj osobně dohlíží obchodník s francouzským vínem a nezávislý degustátor Chrást.

A je jasné proč. Víno a jídlo k sobě v Česku pořád hledají cestu a často se spíš rozcházejí, a to i na jižní Moravě. Skoro vždycky, když Pavlovi Chrástovi zavolám, pobývá zrovna ve Francii, takže dobře ví, jak správné spojení jídla a vína vypadá a taky perfektně funguje. Letos proto ve Vémyslicích nechyběly ani černé lanýže z Alby včetně jemných lanýžových jitrniček nebo vepřová ouška, ta pro změnu jako čistě francouzská inspirace. Pět hodin jsem ve Vémyslicích nonstop pil a jedl a mohu jen potvrdit Chrástova slova: nejen večer, ale i druhý den je vám skutečně líp.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.