Víno do páru
Foto: Shutterstock

U nás skloubení vína a jídla pořád pokulhává. Když se ale k vínu jí, je pak všem líp," řekl na 10. ročníku Dne vína jeho organizátor Pavel Chrást. Svatá pravda. Vsadím se, že jste o Dni vína určitě neslyšeli, tak jen krátce: každoročně se koná v jihomoravských Vémyslicích a jde o jednodenní festival předních moravských vinařů, k jejichž vínům se páruje jídlo. Vaří ho sice přímo na místě kuchaři Hotelu Ryšavý, vymýšlí ho však a taky na něj osobně dohlíží obchodník s francouzským vínem a nezávislý degustátor Chrást.

A je jasné proč. Víno a jídlo k sobě v Česku pořád hledají cestu a často se spíš rozcházejí, a to i na jižní Moravě. Skoro vždycky, když Pavlovi Chrástovi zavolám, pobývá zrovna ve Francii, takže dobře ví, jak správné spojení jídla a vína vypadá a taky perfektně funguje. Letos proto ve Vémyslicích nechyběly ani černé lanýže z Alby včetně jemných lanýžových jitrniček nebo vepřová ouška, ta pro změnu jako čistě francouzská inspirace. Pět hodin jsem ve Vémyslicích nonstop pil a jedl a mohu jen potvrdit Chrástova slova: nejen večer, ale i druhý den je vám skutečně líp.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.