„Šampaňské z hrušek“, Kirchmayr Birnenschaumwein
Foto: Archiv HN

Na jazyku bylo sladké, ale osvěžující a příjemné. Hned jsem poznala jemnou chuť hrušky. "Takže je to něco jako cider?" zeptala jsem se číšníka. "Šumivé víno. Ale ne z hroznů, nýbrž hrušek," usmál se. A pozvedl lahev, že mi ještě trochu dolije.

Hruškovou šumivku jsem ochutnala v rakouském Langelois na přelomu roku. Nikoli na silvestrovské oslavě, ale hned následující den, kdy z hlavy ještě "vybublávalo" šampaňské skutečné. A bylo mi jasné, že nepůjde o nějaký podřadný "ovocňák". Ostatně Le Poiré, "šampaňské z hrušek", má ve francouzské Normandii (a logicky i v nedaleké Anglii pod názvem Perry) tradici sahající až k přelomu 16. a 17. století. Servíruje se i v michelinských restauracích a gurmány je velmi ceněné. Přiznávám se však, že jsem ho nikdy nepila.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.