Zapomeňte na hvězdy
Foto: Lukáš Bíba

V Česku se už dlouho vede debata, jestli si Praha nezaslouží víc michelinských hvězd a jestli nás Francouzi co do kvality zdejších restaurací pořád nepovažují za gastronomické burany z Východu, kteří ve sklepě šlapou zelí. Řekněme si to takhle: průvodce Michelin je francouzský a Francie je kolébkou moderní gastronomie, byť si to možná v McDonald's nemyslí. Ostatně proti zvýhodňování Francie se bouří i Itálie, další kulinářská velmoc. Zapomeňme ale klidně na michelinské hvězdy.

Jestli něco česká gastronomie skutečně potřebuje, tak je to celá "třída" restaurací o stupínek níž. Právě ta − a ne počet hvězd (snad kromě Francie) − totiž nejlíp vypovídá o vyspělosti země. Michelin vždy zůstane elitním crème de la crème pro hrstku bohatších, případně nadšenců. Cenově dostupnější restaurace a bistra ale v gastronomii reprezentují to, co pro socioekonomické ukazatele států znamená střední třída. Bez její široké základny máte vždycky Kongo.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.