V Česku se už dlouho vede debata, jestli si Praha nezaslouží víc michelinských hvězd a jestli nás Francouzi co do kvality zdejších restaurací pořád nepovažují za gastronomické burany z Východu, kteří ve sklepě šlapou zelí. Řekněme si to takhle: průvodce Michelin je francouzský a Francie je kolébkou moderní gastronomie, byť si to možná v McDonald's nemyslí. Ostatně proti zvýhodňování Francie se bouří i Itálie, další kulinářská velmoc. Zapomeňme ale klidně na michelinské hvězdy.
Jestli něco česká gastronomie skutečně potřebuje, tak je to celá "třída" restaurací o stupínek níž. Právě ta − a ne počet hvězd (snad kromě Francie) − totiž nejlíp vypovídá o vyspělosti země. Michelin vždy zůstane elitním crème de la crème pro hrstku bohatších, případně nadšenců. Cenově dostupnější restaurace a bistra ale v gastronomii reprezentují to, co pro socioekonomické ukazatele států znamená střední třída. Bez její široké základny máte vždycky Kongo.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Nově všechny články v audioverzi