Zapomeňte na hvězdy
Foto: Lukáš Bíba

V Česku se už dlouho vede debata, jestli si Praha nezaslouží víc michelinských hvězd a jestli nás Francouzi co do kvality zdejších restaurací pořád nepovažují za gastronomické burany z Východu, kteří ve sklepě šlapou zelí. Řekněme si to takhle: průvodce Michelin je francouzský a Francie je kolébkou moderní gastronomie, byť si to možná v McDonald's nemyslí. Ostatně proti zvýhodňování Francie se bouří i Itálie, další kulinářská velmoc. Zapomeňme ale klidně na michelinské hvězdy.

Jestli něco česká gastronomie skutečně potřebuje, tak je to celá "třída" restaurací o stupínek níž. Právě ta − a ne počet hvězd (snad kromě Francie) − totiž nejlíp vypovídá o vyspělosti země. Michelin vždy zůstane elitním crème de la crème pro hrstku bohatších, případně nadšenců. Cenově dostupnější restaurace a bistra ale v gastronomii reprezentují to, co pro socioekonomické ukazatele států znamená střední třída. Bez její široké základny máte vždycky Kongo.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.