Kolik máme platit za víno?
Foto: Shutterstock

Na degustaci v luxusní pražské restauraci jsem pil dobré Chardonnay z Ardéche. Soukromě jsem se zeptal someliéra, kolik stojí. Odpověděl, že ho nakupují zhruba za 200 korun a jsou rádi, že ho objevili, protože potřebují slušné rozlévané víno, jenže třeba chablis je drahé. Podíval jsem se do vinného lístku, kolik v restauraci stojí lahev: 1100 korun. Marže tak činí téměř královských 400 procent!

V gastronomii samozřejmě neexistuje žádná oficiální férová cena vína. Odjakživa ale platí, že jeho pijáci v restauraci sponzorují ostatní hosty, protože právě na víno se dělá vyšší marže. Do 90. let bylo zvykem, že se restaurace snažily prodat sklenku vína za nákupní cenu lahve, což úplně není fair trade. Jenže od té doby proběhla několikerá gastronomická revoluce a výsledkem je, že starou, lehce zlodějskou vinnou matematiku solidní podniky už dávno opustily.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.