Práce na nožířských strojích vyžaduje opatrnost a soustředění.
Foto: Honza Mudra
Řemeslníků, kteří brousí nože na tradičních kamenných kotoučích, je už na světě pomálu. Mezi ně patří Marie Všetečková, jež tak pečuje o nože nejlepších českých restaurací.

Vesnička Jesenice leží jen několik kilometrů od Sedlčan. Klikatá cesta k ní vede přes turistickou oblast Toulavu, jejíž název trefně vystihuje atmosféru zdejších panoramat: je to ten typ krajiny, kde husté lesy střídají potoky, rybníky a stráně s početnými stády hospodářských zvířat.

Za jedním z místních kopců žije Marie Všetečková, která starou brusičskou technikou udržuje v perfektním stavu gastronomické nářadí několika špičkových českých podniků. Nožířskou dílnu vybudovala v garáži rodinného domu, a když zrovna nebrousí nebo o nožích nemluví řemeslným slangem, vášnivě zavařuje a zvelebuje svou rozlehlou zahradu.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.