Práce na nožířských strojích vyžaduje opatrnost a soustředění.
Foto: Honza Mudra
Řemeslníků, kteří brousí nože na tradičních kamenných kotoučích, je už na světě pomálu. Mezi ně patří Marie Všetečková, jež tak pečuje o nože nejlepších českých restaurací.

Vesnička Jesenice leží jen několik kilometrů od Sedlčan. Klikatá cesta k ní vede přes turistickou oblast Toulavu, jejíž název trefně vystihuje atmosféru zdejších panoramat: je to ten typ krajiny, kde husté lesy střídají potoky, rybníky a stráně s početnými stády hospodářských zvířat.

Za jedním z místních kopců žije Marie Všetečková, která starou brusičskou technikou udržuje v perfektním stavu gastronomické nářadí několika špičkových českých podniků. Nožířskou dílnu vybudovala v garáži rodinného domu, a když zrovna nebrousí nebo o nožích nemluví řemeslným slangem, vášnivě zavařuje a zvelebuje svou rozlehlou zahradu.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.