Českotská
Foto: archiv

Obávám se, že titulek vyvolá u jazykozpytců bouři nevole, ale věcně je zcela namístě. Fous Spirits, společnost zabývající se již řadu let dovozem zejména skotské whisky do Česka, si totiž nechala vyrobit v dnes světoznámé Bruichladdich Distillery sladovou Lochindaal X podle svého návrhu. "Nakouření sladu" se projevuje fenolovou vůní ohodnocenou na 50 ppm (parts per milion; pro začátečníka je to už dost), zrání se odehrálo v sudu po Chateau Climens.

Lahodná vůně květového medu je dílem právě tohoto 240litrového sudu číslo devět, v němž se kdysi vyvíjelo botrytické − díky působení tzv. šedé plísně − přírodně sladké víno z oblasti Barsac, jemuž Tom Stevenson přisoudil ve své Encyklopedii světových vín bronzovou medaili na stupních vítězů právě v této kategorii. Pojmenování whisky je pak vzpomínkou na někdejší Lochindall Distilllery, jež odvozovala svůj název od nedalekého jezera a byla v provozu od roku 1829 pouhých sto let.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.