Českotská
Foto: archiv

Obávám se, že titulek vyvolá u jazykozpytců bouři nevole, ale věcně je zcela namístě. Fous Spirits, společnost zabývající se již řadu let dovozem zejména skotské whisky do Česka, si totiž nechala vyrobit v dnes světoznámé Bruichladdich Distillery sladovou Lochindaal X podle svého návrhu. "Nakouření sladu" se projevuje fenolovou vůní ohodnocenou na 50 ppm (parts per milion; pro začátečníka je to už dost), zrání se odehrálo v sudu po Chateau Climens.

Lahodná vůně květového medu je dílem právě tohoto 240litrového sudu číslo devět, v němž se kdysi vyvíjelo botrytické − díky působení tzv. šedé plísně − přírodně sladké víno z oblasti Barsac, jemuž Tom Stevenson přisoudil ve své Encyklopedii světových vín bronzovou medaili na stupních vítězů právě v této kategorii. Pojmenování whisky je pak vzpomínkou na někdejší Lochindall Distilllery, jež odvozovala svůj název od nedalekého jezera a byla v provozu od roku 1829 pouhých sto let.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.