Obslužte se sami
Foto: Profimedia

Zapomeňte na ekonomy, předražené prodavače deště. Mnohem více vám o skutečném stavu ekonomiky řeknou restauratéři, kteří vždy jako první cítí horší i lepší časy. Právě za jídlo a víno totiž lidé utrácejí − nebo taky ne − přesně podle toho, jak se jim daří. Takže zatímco ještě před pěti lety hosté dost šetřili, a to včetně těch, kteří hodují za firemní peníze, nyní panuje doba takové hojnosti, že restauratéři nemohou najít ani personál, který teď chybí všude.

A nejen to. I obsluha, již si vychovali a považovali za itinerář podniku, nyní klidně odchází. A zvlášť mladší lidé, kteří i práci v luxusnějších podnicích považují spíš za dočasný džob než celoživotní váženou profesi jako třeba ve Francii: po pár dnech práce prostě zavolají, že už nepřijdou, protože jedou kamsi na Západ. Končí ale také starší personál. Od jedné restauratérky jsem slyšel o matce ve středním věku, která si u ní s dýšky vydělala přes 50 000 korun čistého. Najednou ale radši odešla na pracák a dělat příležitostné brigády.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.