Obslužte se sami
Foto: Profimedia

Zapomeňte na ekonomy, předražené prodavače deště. Mnohem více vám o skutečném stavu ekonomiky řeknou restauratéři, kteří vždy jako první cítí horší i lepší časy. Právě za jídlo a víno totiž lidé utrácejí − nebo taky ne − přesně podle toho, jak se jim daří. Takže zatímco ještě před pěti lety hosté dost šetřili, a to včetně těch, kteří hodují za firemní peníze, nyní panuje doba takové hojnosti, že restauratéři nemohou najít ani personál, který teď chybí všude.

A nejen to. I obsluha, již si vychovali a považovali za itinerář podniku, nyní klidně odchází. A zvlášť mladší lidé, kteří i práci v luxusnějších podnicích považují spíš za dočasný džob než celoživotní váženou profesi jako třeba ve Francii: po pár dnech práce prostě zavolají, že už nepřijdou, protože jedou kamsi na Západ. Končí ale také starší personál. Od jedné restauratérky jsem slyšel o matce ve středním věku, která si u ní s dýšky vydělala přes 50 000 korun čistého. Najednou ale radši odešla na pracák a dělat příležitostné brigády.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.