Restaurace Bistrot 104
Foto: archiv restaurace Bistrot 104
V Budapešti se rozdávaly michelinské hvězdy. Praha si ve slavném průvodci nepolepšila. Kýžené dvě hvězdy žádná restaurace nezískala. Naopak Alcron, kde vaří šéfkuchař Roman Paulus, o svou hvězdu přišel. Podobně o ocenění Bib Gourmand přišlo i asijské Sasazu.

Když Michelin v pondělí večer v Budapešti rozdal své slavné hvězdy, nebyl to pro Prahu úplně hvězdný moment. Místo aby si i Česko konečně připsalo svou první dvouhvězdičkovou restauraci, jak mnozí čekali, tak jednu hvězdu ztratilo, když o ni přišel Alcron. A co hůř, ocenění Bib Gourmand získalo vinohradské Bistrøt 104, z nějž nedávno prchl šéfkuchař Pavol Pavlík. V Budapešti se tak Praha gastronomicky otočila zpět k televiznímu rendlíku Jiřího Babici.

Nebo téměř. Podle staré dobré tradice Michelinu totiž jedna hvězda znamená, že se do příslušné restaurace vyplatí zajít, jen když ji máte při cestě – něco jako KFC. Zajížďky, nebo dnes spíš zacházky, je hodný až dvouhvězdičkový podnik, a takový v Praze prostě pořád nemáme. A jen pro ilustraci: třeba Nizozemsko, které je sice trochu větší než Česko, málokdo si ho ale spojí s nejlepším jídlem na světě, má tři tříhvězdičkové restaurace, 16 dvouhvězdičkových a 89 jednohvězdičkových. Praha má nyní jen dvě jednohvězdičkové: La Degustation Bohême Bourgeoise a Field. 

reklama

Těžko říct, proč Česko u Michelinu pořád tak prohrává. Michelin sice říká, že nepodléhá žádným módním trendům, dva jasné lze ale v Česku vystopovat: moderní reinkarnaci české kuchyně v podání šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka z La Degustation Bohême Bourgeoise, jejíž karlínskou verzi v Esce Michelin od loňska oceňuje Bibem Gourmand, cenou za dobré jídlo za dobrou cenu. A současně boduje i dnes tolik módní nordické vaření, jak ho ve Fieldu praktikuje Radek Kašpárek. I tenhle trend teď Michelin stvrdil tím, když Bibem Gourmand ozdobil i vinohradský podnik Bistrøt 104, z nějž paradoxně utekl šéfkuchař Pavol Pavlík. Možná mohl pár týdnů počkat.

Rebecca Burrová, šéfredaktorka publikace Main Cities of Europe, kam spadá i Praha (Michelin u nás hodnotí jen hlavní město, zbytek země nechává Tripadvisoru), navíc nedávno doporučila českým šéfkuchařům, aby víc vařili českou kuchyni. Tím samozřejmě vůbec nepotěšila ty, kteří v kuchyni nechtějí kvasit kedlubny a rádi vaří ze všech světových ingrediencí, což je i případ Romana Pauluse z Alcronu. Ten teď o hvězdu přišel, zatímco Biba ztratilo SaSaZu, pro změnu sofistikovaná asijská restaurace. 

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.