Restaurace Bistrot 104
Foto: archiv restaurace Bistrot 104
V Budapešti se rozdávaly michelinské hvězdy. Praha si ve slavném průvodci nepolepšila. Kýžené dvě hvězdy žádná restaurace nezískala. Naopak Alcron, kde vaří šéfkuchař Roman Paulus, o svou hvězdu přišel. Podobně o ocenění Bib Gourmand přišlo i asijské Sasazu.

Když Michelin v pondělí večer v Budapešti rozdal své slavné hvězdy, nebyl to pro Prahu úplně hvězdný moment. Místo aby si i Česko konečně připsalo svou první dvouhvězdičkovou restauraci, jak mnozí čekali, tak jednu hvězdu ztratilo, když o ni přišel Alcron. A co hůř, ocenění Bib Gourmand získalo vinohradské Bistrøt 104, z nějž nedávno prchl šéfkuchař Pavol Pavlík. V Budapešti se tak Praha gastronomicky otočila zpět k televiznímu rendlíku Jiřího Babici.

Nebo téměř. Podle staré dobré tradice Michelinu totiž jedna hvězda znamená, že se do příslušné restaurace vyplatí zajít, jen když ji máte při cestě – něco jako KFC. Zajížďky, nebo dnes spíš zacházky, je hodný až dvouhvězdičkový podnik, a takový v Praze prostě pořád nemáme. A jen pro ilustraci: třeba Nizozemsko, které je sice trochu větší než Česko, málokdo si ho ale spojí s nejlepším jídlem na světě, má tři tříhvězdičkové restaurace, 16 dvouhvězdičkových a 89 jednohvězdičkových. Praha má nyní jen dvě jednohvězdičkové: La Degustation Bohême Bourgeoise a Field. 

reklama

Těžko říct, proč Česko u Michelinu pořád tak prohrává. Michelin sice říká, že nepodléhá žádným módním trendům, dva jasné lze ale v Česku vystopovat: moderní reinkarnaci české kuchyně v podání šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka z La Degustation Bohême Bourgeoise, jejíž karlínskou verzi v Esce Michelin od loňska oceňuje Bibem Gourmand, cenou za dobré jídlo za dobrou cenu. A současně boduje i dnes tolik módní nordické vaření, jak ho ve Fieldu praktikuje Radek Kašpárek. I tenhle trend teď Michelin stvrdil tím, když Bibem Gourmand ozdobil i vinohradský podnik Bistrøt 104, z nějž paradoxně utekl šéfkuchař Pavol Pavlík. Možná mohl pár týdnů počkat.

Rebecca Burrová, šéfredaktorka publikace Main Cities of Europe, kam spadá i Praha (Michelin u nás hodnotí jen hlavní město, zbytek země nechává Tripadvisoru), navíc nedávno doporučila českým šéfkuchařům, aby víc vařili českou kuchyni. Tím samozřejmě vůbec nepotěšila ty, kteří v kuchyni nechtějí kvasit kedlubny a rádi vaří ze všech světových ingrediencí, což je i případ Romana Pauluse z Alcronu. Ten teď o hvězdu přišel, zatímco Biba ztratilo SaSaZu, pro změnu sofistikovaná asijská restaurace. 

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.