Zůstává záhadou, proč po vzoru Němců nedokážeme na benzince udělat obyčejnou teplou sekanou (Leberkäse) s hořčicí a křupavou houskou.
Foto: Shutterstock

Rakušané sice mluví německy a mají o něco víc peněz než my, nikdo se nám ale nepodobá tak jako oni. A nejen mentalitou nebo esteticky, ale především gastronomicky. Ne náhodou, delší dobu jsme přece žili v jedné monarchii a spolu s Němci i Jižním Tyrolskem jsme byli součástí fenoménu zvaného Mitteleuropa. V něm se víno mění v pivo, jídlo na talíři těžkne a italská serenáda přechází v jódlování a Lederhosen.

Právě v rakouských Alpách i cestou tam jsem si znovu uvědomil jednu věc: proč se na našich horách či benzinkách nemůžeme po vzoru Rakušanů a Němců držet naší středoevropské gastronomické tradice a musíme se pořád zabíjet gumovými bagetami a sendviči, které neumíme? Slušný sendvič na české benzince totiž nezajistilo ani téměř 30 let kapitalismu, jehož ruka zůstává skutečně neviditelná. A o bagetě ani nemluvím − ta se dodnes podobá spíš gumovému obušku, s nímž kdysi poslanec KSČM Zdeněk Ondráček mlátil lidi.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.