Kančí se šípkovou omáčkou a rozmarýnem
Foto: Pavel Vítek

Jablko pro Sněhurku. Pečínka z hada pro krále toužícího rozumět řeči ptáků. Sladký perníček z perníkové chaloupky. Jitrnice na stromě a pivo v potoce. "Mámo, usmaž kobližky! − Až mi dojdeš na šišky…" Erben, Hrubín, Drda, Grimmové, Němcová, Lada… Spojení jídla s literaturou začíná už dětskými říkadly a táhne se dál stránkami poezie i beletrie − jako tenká gastronomická linka, bez níž by literatura byla jako pokrm bez koření. A bez níž by se z příběhů vytrácela autentičnost.

Důležité historické okamžiky, které se neodehrávají v ložnicích, probíhají velmi často u stolu. Šťavnaté scény, nad nimiž čtenáře začne honit mlsná, se do paměti zaryjí mnohem lépe než desítky suchopárných popisů. Mnohdy stačí malý, ale šťavnatý a chutný detail. A tak nenápadně a přirozeně získáváme informace o životě a zvycích v dobách minulých a krajích nám vzdálených. Z Mikulášových patálií třeba o tříchodových francouzských večeřích, z Dětí z Bullerbynu o švédských sendvičích, z Káji Maříka o škubáncích s mákem. A od dětské literatury můžeme pokračovat dál, k dílům Dickense, Balzaka, Hemingwaye…

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.