Kančí se šípkovou omáčkou a rozmarýnem
Foto: Pavel Vítek

Jablko pro Sněhurku. Pečínka z hada pro krále toužícího rozumět řeči ptáků. Sladký perníček z perníkové chaloupky. Jitrnice na stromě a pivo v potoce. "Mámo, usmaž kobližky! − Až mi dojdeš na šišky…" Erben, Hrubín, Drda, Grimmové, Němcová, Lada… Spojení jídla s literaturou začíná už dětskými říkadly a táhne se dál stránkami poezie i beletrie − jako tenká gastronomická linka, bez níž by literatura byla jako pokrm bez koření. A bez níž by se z příběhů vytrácela autentičnost.

Důležité historické okamžiky, které se neodehrávají v ložnicích, probíhají velmi často u stolu. Šťavnaté scény, nad nimiž čtenáře začne honit mlsná, se do paměti zaryjí mnohem lépe než desítky suchopárných popisů. Mnohdy stačí malý, ale šťavnatý a chutný detail. A tak nenápadně a přirozeně získáváme informace o životě a zvycích v dobách minulých a krajích nám vzdálených. Z Mikulášových patálií třeba o tříchodových francouzských večeřích, z Dětí z Bullerbynu o švédských sendvičích, z Káji Maříka o škubáncích s mákem. A od dětské literatury můžeme pokračovat dál, k dílům Dickense, Balzaka, Hemingwaye…

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.