Kleineriada
Foto: archiv

Příjemná dřevitá vůně, někde na pozadí trošičku nakyslá, dopředu se razí kořeněný nádech, ale v podstatě velmi jemná vůně, která zůstává až ve vlasech. V chuti rozkouslá višeň, která vzadu na jazyku hřeje, štípe, rozlévá se až k uším, po chvíli začne brnět ke špičce jazyka, v závěru se vrací ovoce a chuť dřeva."

Řeč je o Sour Cherry by Sherry, třiačtyřicetiprocentním destilátu, jenž tři roky před lahvováním zrál v sudech po španělském fortifikovaném vínu sherry. Poslouchám − a ani nedutám − Růženku Kleinerovou, polovinu tandemu Kleiner Distillery v Žešově nedaleko Prostějova, jehož druhou půlku představuje Jan téhož příjmení. Ten dělbu práce definuje stručně: "Co táta založí (rozuměj: kvas), to máma vypálí." Společně hrají ultraligu v kategorii ovocných destilátů, soustředěni na meruňky, třešně, višně a mirabelky. "Hrušky nemáme rádi a na jablkách nás odrazuje navoskovaná slupka," shodují se ve vysvětlení, proč škála používaného ovoce není širší.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.