Urxova 10
Foto: Kateřina Čupová

Z karlínského Porta je od dubna Urxova 10, což je i adresa tohoto podniku. Hned na začátku recenze se sluší udělat menší coming out: Porto kdysi bývalo má domovská restaurace. Otevřelo na jaře 2009 a bylo první vlaštovkou nejen celého karlínského gastronomického boomu, ale i proměny téhle kdysi špinavé dělnické čtvrti v sofistikovanou kancelářskou džungli, kde nikdy nezaparkujete a bez růžových puntíkatých ponožek jste nula.

Bydlel jsem několik let jen pár metrů od Porta a jedl a pil tady obden (a taky ještě kouřil doutníky). Podnik vybudovala dvojice Srbů: coby investor zámožný developer, jenž jako by vystoupil přímo ze Scorseseho Špinavých ulic; manažersky podnik vedl Branislav Bogdanov, zkušený profík z gastronomie. Teď tedy Porto skončilo a na stejné adrese pokračuje Urxova 10, již vlastní stejný majitel. Ten měl po devíti letech potřebu změny.

reklama

Čtvrt kila amerického hovězího filetu mignon tu stojí 940 korun. Bůh žehnej Karlínu!

S koncem Porta sice odešel celý jeho tým a kompletně nové je i menu, interiér, torzo vinného lístku i zaměření kuchyně ale zůstaly podobné: středomořská jídla s důrazem na moře plus módní josper gril a taky überdrahé steaky. Jen pro ilustraci, čtvrt kila amerického hovězího filetu mignon tu stojí 940 korun. Bůh žehnej Karlínu.

A kam se poděl lanýž?

Urxova 10 jde s dobou a říká si elementární kuchyně, což může znamenat KFC i elBulli. "Vyznačujeme se přímočarostí, respektem ke kvalitním, čerstvým surovinám a tradiční úpravou jídel," píše se na webu podniku. Ano, menu je skutečně celkem přímočaré i atraktivní, nese se v italsko-francouzském duchu. Mezi předkrmy ani hlavními jídly nechybí různě grilované nebo pečené ryby a mořské plody, těstoviny a taky foie gras a kachní prso či jehněčí hřebínek. Ten stojí 625 korun a kromě steaků je z hlavních chodů nejdražší.

Menu Urxova 10 je určitě současnější než menu Porta a taky má trochu vyšší ceny. Směrem dolů naopak zamířila obsluha. Jsem určitě pro, aby mladý nezkušený personál radši sbíral zkušenosti v Urxově 10 než na Staromáku, vše má ale svá pravidla; nemůžete chtít po hostech za tříchodový oběd 1100 korun a kompletně ho svěřit do rukou zcela nezkušené slečny, která ani neví, že Chenin blanc je bílé víno z menu podniku, kde pracuje. A která vám nakonec ochotně přinese na stůl olivový olej, když dojídáte. Tohle je Staromák.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.