Unico Osteria e Caffe
Foto: Kateřina Čupová

Italský kuchař Davide Lagomarsino objel kus světa (Evropa, Austrálie), aby nakonec zakotvil v Horoměřicích. Ano, fakt tady. Ale popořadě: vařit se naučil v Itálii, poté pracovně procestoval Evropu, hodně let strávil v Sydney, odkud si přivezl lásku k asijským jídlům, až jako šéfkuchař vybudoval původní pražské Aromi Riccarda Lucqueho. Teď vlastní s manželkou Karolínou podnik Unico Osteria e caffe v Horoměřicích u Prahy, kde má od dubna nové menu.

Tedy − téměř nové. Protože když je něco hit, nemůžete to z menu prostě jen tak vyhodit. Lagomarsinův hit jsou třeba jemně smažené kalamáry St. Andrea, a nejen ty proto v jídelním lístku zůstaly; jenom rukolu v nich vystřídala cuketa, jak mi hned oznámila šéfkuchařova manželka a spolumajitelka podniku, zatímco se Lagomarsino z kuchyně chlubil čerstvým čtyřkilovým kranasem americkým. "Majitelé drahých restaurací říkají, že si ho nemůžou dovolit. Já jim ale vždycky říkám, že můžou. Jen musí mít šikovného kuchaře, který zpracuje celou rybu," vysvětlil Lagomarsino.

reklama

A taky tím vlastně vybral jídlo za mě. Když se vám italský restauratér/šéfkuchař pochlubí takovouhle čerstvou rybou a nabídne vám z ní speciální předkrm i hlavní jídlo, stálé menu ani moc nepotřebujete. Což je ovšem v případě Unica škoda: v jídelním lístku totiž nechybí například sicilská sépie se zázvorem a česnekem (275 korun), argentinské krevety s avokádem, chilli a limetkou (275 korun), perfektní těstoviny s plody moře i svíčkovou nebo kachní prso v křupavé bylinné krustě se sicilskými lilky a pomerančem (435 korun).

Důvěřuj šéfovi

Ze zmíněných jídel taky rychle pochopíte, jak a co Lagomarsino vaří: moderní italskou kuchyni šmrncnutou štiplavostí jeho milované Asie, takže se připravte na česnek, chilli, zázvor, sóju a limety. A taky nejlepší domácí focacciu ve městě, čímž rozhodně nemyslím Horoměřice, ale Prahu; Lagomarsinova focaccia je zvenku jemně křehká, zatímco uvnitř vláčně šťavnatá. Parádně se proto hodila k jemnému tataráku z kranase, který šéfkuchař udělal s avokádem, tenkými plátky čerstvé okurky s octem a taky křenovou majonézou. Se severoitalským sauvignonem jde o dokonalý předkrm na teplý den: na úvod vás nejen osvěží, ale i navnadí na další jídlo.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.