Ulice a la Michelin
Foto: Everbay

Manifesto, venkovní "trh" nejen s jídlem na pražské Florenci, je určitě jednou z gastronomických událostí letošního roku. Praha má pořád ohledně street food co dohánět a právě Manifesto je velkým krokem vpřed: u zdejších stánků si dáte super indické, italské nebo argentinské pouliční jídlo, které jinde ve městě hned tak neochutnáte, protože nabídku tu stále diktují klobása a trdelník.

reklama

Termín "pouliční" ale nejspíš není úplně správný. Svůj stánek tady má třeba Zátiší Group, které provozuje nejen luxusní restauraci Bellevue. A stejně tak i další dobré kamenné restaurace jako třeba Gran Fierro nebo Casa de Carli. Právě ji mimochodem doporučuje i průvodce Michelin, takže její stánek jménem Ryba je ryba určitě není nějaký fast food. To spíš top italské jídlo, které si dáte venku i ve dvě v noci možná v Palermu, jak jsem se osobně na Manifestu přesvědčil, když jsem tu v mrazu usedl na barovou židli.

Ne náhodou. V "kuchyni" totiž u ploten stál sám Matteo de Carli, což je kus chlapa, a kolem sebe měl samé dobré věci: čerstvé ryby, mořské plody a taky nemálo vína. A menu? Mamma mia! Různé ústřice, mořská polévka i těstoviny, burger s krabem, humrová rolka, grilovaná smuha s lilkem nebo fritto misto. Už dlouho mi − nebo vlastně ještě nikdy − v podstatě michelinský (teď jen vykrádám hezkou českou PR praxi, kdy se za michelinské prostě považuje vše z průvodce, nejen to s hvězdami) šéfkuchař osobně neotvíral francouzské i kanadské ústřice a nerozléval prosecco, které ani nepotřebovalo chladit, jaká byla venku zima.

Nahnal bych nejradši k jeho stánku všechny ty, kteří u nás provozují české "italské" restaurace, aby viděli, jak snadno uděláte kvalitní italské jídlo, když se neinspirujete televizním hereckým vařením. Škoda jen, že Manifesto před Vánoci zavře a znovu otevře až na jaře. A teprve příští rok se uvidí jeho další budoucnost, protože na místě venkovního trhu vyroste další development, jak dnes říkáme novým domům.