Když k ní dorazí, narovná se a servíruje, jako kdyby šlo o nejvybranější lahůdky.
Foto: Shutterstock

Tak dneska jsme měli rizoto."

"Rizoto? A s čím − s hříbkama?"

reklama

"S jakejma hříbkama? Co blbneš, nebyla jsem v žádný pizzerii, ale ve školní jídelně. Bylo to vobyčejný český rizoto. Moc dobrý!"

Věřit se mi nechce. Sedmnáctiletí dnes mají rádi "vobyčejný český rizoto"? Vzpomínáte, že. Hromada rýže (rozvařené), trocha hrášku a mrkve (mražené), kousky masa (přepečeného) a vrstva strouhané cihly. Když kuchařky vytáhly ty obrovské pekáče z trouby, zavonělo to po celé škole. A my měli svátek!

Rizoto bylo takovým hitem, že i následující dvě hodiny ruštiny a vražedná fyzika v kombinaci s deskriptivou se daly vydržet. Takhle spravit náladu nám dokázaly už jen řízky, ale ty bývaly na repertoáru sotva jednou za čtvrt roku. Zato sekaná s kaší (zlitou omastkem), dušené ledvinky (na přepálené cibuli), čevabčiči s bramborem (a sterilovanou oblohou), klobása (moravská) s hrachovou kaší nebo hrachová kaše bez klobásy se střídaly ve školním jídelníčku se železnou pravidelností. A pak samozřejmě ještě plátek Remo (maso výsekové) na sto způsobů, s omáčkou i bez omáčky (univerzální hnědé), opečený, dušený, dokonce i smažený…

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.