Další nový podnik, další výborná restaurace. Jmenuje se Belgique, otevřela koncem loňského roku, sídlí na Národní třídě v Praze a gastronomické zaměření nejlíp shrnuje její slogan: To nejlepší z Belgie. Což samozřejmě znamená i to nejlepší z Francie a Nizozemska, s nimiž se dějiny Belgie různě překrývaly. Řekněme, že z Francie si belgická gastronomie bere spíš vaření jídla, zatímco z Nizozemska spíš vaření piva.

Výsledek umí být perfektní, jak ostatně dobře ví každý, kdo nejen pracovně zabíjel nějaký čas v Bruselu a zašel si tam na jídlo. Belgique najdete na stejném místě, kde kdysi bývalo celkem slušné Patio, jehož éra ovšem skončila. Je to velký prostor se třemi místnostmi v různé výšce, které spojuje bar. Podobné interiéry s ultravysokými stropy z holých cihel a několika jídelnami nebývají nejútulnější − občas se v nich cítíte jako na nádraží, jen nad trochu lepším jídlem.

To ovšem není případ Belgique, jehož majitel provozuje i nedalekou Kozlovnu. Interiér je sice velký, současně ale poskytuje dostatečnou útulnost. A hlavně originální menu, protože kromě vinohradského Bruxxu není Praha zrovna Mekkou belgické gastronomie. Což je vzhledem k české silně "národní" pivní kultuře logické, ale zároveň je to škoda: belgická pivní kultura se na rozdíl od té naší kvantitativní zaměřuje spíš na kvalitu a málokterá piva se tak skvěle hodí k jídlu jako chuťově rozmanitá belgická. Což mě vede ke Carolusu, pivu uvařenému ze tří různých sladů.

Zbývá vám ještě 70 % článku

Co se dočtete dál

  • Co číšník doporučuje k salátu s marinovanými kalamáry, pečenou čekankou, polníčkem a pomerančovým dresinkem?
  • V Belgique samozřejmě nemůže chybět ani nejvíc belgické jídlo... A co patří k němu?
  • Které pivo začaly vařit karmelitánky?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se