Restaurace Porke
Foto: Kateřina Čupová

Vepřové v lepší i horší podobě je určitě české národní maso. Na několik způsobů ho děláme s knedlíkem, zelím a špenátem, místo telecího ho smažíme jako řízek a podívejte se do tuzemských zahradních grilů − většinou se tam bude opékat taky vepřové. Není proto žádné překvapení, že právě vepřové teď zažívá jistou renesanci rovněž v hospodské gastronomii. Zatímco třeba pražská Malá Strana má od loňska novou restauraci Pork's, na Žižkově letos přibylo Porke.

reklama

Oba podniky, v nichž se překrývá restaurace s hospodou, sice stojí na vepřovém, každý na to ale jde jinak. Specialitou Pork's je bestiální koleno pro několik lidí, v Porke vám chtějí dokázat opak. "Přinesli jsme na Žižkov nový svěží vítr. Dokážeme vám, že vepřové není jen o kolenu, řízku či krkovičce," láká hosty web nového podniku sídlícího jen kousek od populárního Paláce Akropolis.

Infografika: Žádný ovar ani zázrak

I proto v jeho menu koleno ani řízek nenajdete. Místo nich tu nabízejí dlouze tažené vepřové maso v sádle, smaženou kroketu, bramborovou tortillu s restovaným masem a hoisin omáčkou, selecí roládu nebo pluma steak. A taky pinsu romanu, tedy římskou pečenou placku dělanou z pšeničné, rýžové a sójové omáčky.

Čepují zde Trautenberk a někdo z podniku evidentně miluje campari, protože z něj mají nad barem vyskládaný celý regál. Coby šťastné dítě komunismu jsem si při pohledu na něj hned vzpomněl na vitríny tehdejších obchodů plné stejného lahvového piva.

Horké porno

Porke není žádný extradesignový podnik, to ale neznamená, že se tu na design interiéru "vybodli". Jen není nijak křiklavý, ale spíš střízlivý. Horní vstupní místnost s pípou a rychlejším barovým sezením i dolní jídelna ladí do klidných pastelových barev a domácí dojem podtrhnou poctivé parkety. A jestli se ptáte na hudební kulisu, již dnes hosté řeší stejně intenzivně jako osvětlení restaurací, pak mě do komunismu vrátila i ta. Během oběda jsem k jídlu a pivu slyšel snad vše od Abby až po Tears for Fears.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

  • Kterou klasickou součást menu v Porke neznají?
  • Kdy hrozilo, že Petr Holec exploduje jako pohádkový Trautenberk?
  • I nejhorší porno vám najednou bude připomínat hezkou českou pohádku, jestliže v Porke sníte...
Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.