Restaurace Meatcraft
Foto: Kateřina Čupová

Bývala tu "středomořská" restaurace jménem Plachta, přesně jakou byste čekali v zastrčené ulici na pražském Smíchově. Jenže ta oslavila posledního silvestra zavřením a od letošního února sídlí na její adrese nový podnik jménem Meatcraft. Jeho zaměření je jasné z názvu − každý jistě tuší, že tu v první řadě půjde o maso. Anebo "americkou" kuchyni, jak avizují majitelé Meatcraftu.

reklama

"Těšte se na nejlepší pastrami v Praze," chlubí se podnik "skromně" na webu. Když jsem si to přečetl, přepadla mě lehká skepse: "nejlepším pastrami" v Praze se chlubí skoro každý, kdo tady prodává tuhle původně balkánskou masovou specialitu (uzené hovězí, obvykle hrudí), dotaženou k dokonalosti v New Yorku. Před časem dokonce v Praze asi na týden otevřel podnik jménem Katz, což je ohledně pastrami světová legenda. Všichni se tehdy ptali, co má se stejnojmennou newyorskou restaurací společného, odpovědi se ale nikdo nikdy nedočkal. Pražský Katz dřív zavřel.

Pravda, Meatcraft nenabízí jen pastrami deli, ale restaurace má také vlastní udírnu a z ní domácí klobásy nebo kuřecí křídla. A také se tu čepuje pivo z malých pivovarů, což je vždy dobrá zpráva. Zvlášť když majitelé tvrdí, že pivo vybírali tak, aby se hodilo k jejich masu. Něco tak sofistikovaného stále patří spíš za západní hranice Česka, u nás zatím nabídku diktuje hlavně cena piva a taky štědrost doprovodných "úplatků" od větších pivovarů.

Katz je jen jeden

Nový podnik sídlí v suterénu a členitý prostor s cihlovým klenbovým stropem není zrovna nejsvětlejší. Vsadím se ale, že i za něj jsou dnes majitelé vděční. Ceny pražských nájmů totiž pomalu, ale jistě přestávají dávat finanční smysl i pro "hospodskou" gastronomii, tradičně nejvýdělečnější segment. V Meatcraftu ovšem bude design interiéru řešit jen málokdo: prim tu hrají maso, pivo a jejich cena. To vše tady "nezní" zbytečně vysokými tóny.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.