Bývala tu "středomořská" restaurace jménem Plachta, přesně jakou byste čekali v zastrčené ulici na pražském Smíchově. Jenže ta oslavila posledního silvestra zavřením a od letošního února sídlí na její adrese nový podnik jménem Meatcraft. Jeho zaměření je jasné z názvu − každý jistě tuší, že tu v první řadě půjde o maso. Anebo "americkou" kuchyni, jak avizují majitelé Meatcraftu.

"Těšte se na nejlepší pastrami v Praze," chlubí se podnik "skromně" na webu. Když jsem si to přečetl, přepadla mě lehká skepse: "nejlepším pastrami" v Praze se chlubí skoro každý, kdo tady prodává tuhle původně balkánskou masovou specialitu (uzené hovězí, obvykle hrudí), dotaženou k dokonalosti v New Yorku. Před časem dokonce v Praze asi na týden otevřel podnik jménem Katz, což je ohledně pastrami světová legenda. Všichni se tehdy ptali, co má se stejnojmennou newyorskou restaurací společného, odpovědi se ale nikdo nikdy nedočkal. Pražský Katz dřív zavřel.

Pravda, Meatcraft nenabízí jen pastrami deli, ale restaurace má také vlastní udírnu a z ní domácí klobásy nebo kuřecí křídla. A také se tu čepuje pivo z malých pivovarů, což je vždy dobrá zpráva. Zvlášť když majitelé tvrdí, že pivo vybírali tak, aby se hodilo k jejich masu. Něco tak sofistikovaného stále patří spíš za západní hranice Česka, u nás zatím nabídku diktuje hlavně cena piva a taky štědrost doprovodných "úplatků" od větších pivovarů.

Katz je jen jeden

Nový podnik sídlí v suterénu a členitý prostor s cihlovým klenbovým stropem není zrovna nejsvětlejší. Vsadím se ale, že i za něj jsou dnes majitelé vděční. Ceny pražských nájmů totiž pomalu, ale jistě přestávají dávat finanční smysl i pro "hospodskou" gastronomii, tradičně nejvýdělečnější segment. V Meatcraftu ovšem bude design interiéru řešit jen málokdo: prim tu hrají maso, pivo a jejich cena. To vše tady "nezní" zbytečně vysokými tóny.

Zbývá vám ještě 60 % článku

Co se dočtete dál

  • Proč si Petr Holec nemohl objednat jako první jídlo pastrami NYC za 215 korun?
  • Co vyrábí Meatcraft z hovězích krků?
  • Jaké je podle Petra Holce místní pastrami?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se