Grand Cru Restaurant
Foto: Kateřina Čupová

Titulek, který odkazuje na známého šéfkuchaře Jana Punčocháře, možná zavání kultem osobnosti, situaci ale vystihuje celkem věrně. Pět let byla pražská luxusní restaurace Grand Cru synonymem jeho jména. Punčochář vystřídal v kuchyni − po prvním a rozpačitém půlroce její existence − svého francouzského předchůdce, který se k hostům choval lehce napoleonsky.

reklama

Současně ale Punčochář přivedl do Grand Cru svou stálou klientelu byznysmenů z nyní již zavřeného Le terroiru, kteří pro změnu nikdy netrpěli přehnanou šetřivostí nejen na víně. Někteří se u Punčocháře cítili natolik doma, že sem o víkendech jezdili i na řízky, které si předem objednali. S tím vším je teď konec. Punčochář otvírá vlastní restauraci na pražské Hanspaulce a z padesáti věrných hostů udělal její investory.

Majitel Grand Cru Martin Nejedlý proto od března angažoval hned dva nové šéfkuchaře, Svatopluka Hemmera a Sašu Pavloviče. Oba mají zkušenosti ze zahraničí i z domova, jejich jména nějakou dobu patřila po bok třeba šéfkuchaře Miroslava Kaliny nebo skupiny Ambiente restauratéra Tomáše Karpíška. Takže do Grand Cru určitě přicházejí z extraligy. Navíc srovnatelné s Grand Cru: podobně jako Punčochář vyznává i Kalina česko-francouzskou kuchyni, zatímco k Ambiente patří perfekce.

Infografika: Grand Cru po Punčochářovi

Přesto: málokterá česká restaurace byla tak personifikovaná osobou šéfkuchaře jako právě Grand Cru. I proto oba jeho mladí následovníci používají snad nejhorší slovo na světě, když mluví o tom, co pro ně nové angažmá znamená. Je to fakt "výzva", řekli mi po jídle. A je to "výzva" nejen gastronomicky.

S padesáti investory si Punčochář − kromě většiny kuchařů, číšníků i hlavního some­liéra − odvedl i padesát movitých štamgastů. A to zrovna v době, kdy restaurace začala být stabilně slušně zaplněná. Pro podnik je to proto i výzva ekonomická.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

  • Co v „novém“ Grand Cru vystřídalo lehkou asijskou štiplavost, již Jan Punčochář přidával na výrazně francouzský základ?
  • Jak byly uvařené těstoviny?
  • V čem spočívá záludnost perliček?
Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.