Rekonstrukcí stodoly (vlevo) vznikl nejprve ateliér, na který navazuje novější obytná část zakončená krytým garážovým stáním. Kompozice obou staveb vytváří travnatý dvůr citlivě zapojený do okolní zeleně.
Foto: Studio Toast
Je to příklad osvícené práce s duchem a pamětí místa. Můžeme se zde učit umění rekonstrukce či revitalizace, stejně jako souhře mezi investorem a architektem.

Dům v Kojetíně, malé vesnici v prudkých kopcích nedaleko Nového Jičína, odkud jsou utěšené rozhledy do rovinaté Moravské brány i mohutných Beskyd, má zajímavé dějiny odehrávající se ve čtyřech určujících krocích. Od šedesátých let devatenáctého století až do konce století dvacátého plnil funkci stodoly, toho nejběžnějšího hospodářského stavení patřícího k výbavě každého většího statku. Stodola však vyhořela, přišla o krov. Zůstalo pouhé torzo, jenom pískovcové pilíře a zbytek stěn, které připomínaly menhiry. O něco později, v roce 2007, do dějů, které již předznamenávaly nenávratný zmar, vstupuje investor Radek Leskovjan. To, co zbylo, se rozhodl zachovat a současně oživit tak, aby vznikl obytný ateliér, v němž by mohl pracovat i žít. Dochází k takzvané konverzi, ke změně funkce stavby, jejíž uskutečnění je svěřeno do rukou Kamila Mrvy.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.