Hvozdový komín býval pýchou každého pivovaru. (ilustr. foto)
Foto: HN – Jiří Koťátko
České pivovary jsou stavby, které mají lad. Po staletí ho do industriální architektury klad obyčejný slad. Ač nakonec suchý, jeho vklad byl svěží, i když nebyl spojen s věží, ale s komínem.

Hvozdový komín býval pýchou každého pivovaru. Odváděl vzduch z hvozdu, kde se hvozdilo. Zatímco za městem je hvozd hluboký les, uvnitř pivovaru to je sušárna sladu. A hvozdění je proces, při kterém se v naklíčených zrnech ječmenech snižuje obsah vody pod dvě procenta a zastavují se luštící pochody.

Základem hvozdu je topeniště, nad kterým bývají umístěné lísky pro rozprostření naklíčených zrn. Horký vzduch stoupá hvozdem vzhůru, odebírá sladu vlhkost a širokým komínem je odváděn ven. Kouř z topeniště se odvádí kanály ve stěnách hvozdu a dále pak samostatným menším komínem.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.