Ředkvičková polévka
Foto: J.P.
Jemné kvítky chudobek rozhodně nejsou jenom na okrasu. Můžete je přidat do salátu, zapéct v jarní nádivce, přisypat do risotta nebo do pomazánky. A když jejich nerozvitá poupata naložíte, získáte pochutinu podobnou kaparům.

Že jsou květiny jedlé, mi už jako malé holce vysvětlily babiččiny kamarádky ve Vizovicích. Pamatuji si, jak jsem bez dechu sledovala jednu z nich, když proměňovala fialky v ozdobu na dort. Obalovala je v cukru a našlehaném bílku, dávala je pomaličku, při velmi nízké teplotě, sušit do trouby a pak tímto netradičním dekorem obkroužila svatební dort pro kterousi mladou Vizovjanku.

Podobně jako fialky se z jarních květin dají upravit třeba petrklíče, blatouchy nebo macešky. Každá květina chutná trochu jinak: zatímco macešky nebo okvětní lístky růže jsou nasládlé, měsíček má medové aroma, karafiáty dají jídlu podobný přídech jako hřebíček a chryzantéma připomíná velejemnou variantu celeru.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.