Bezinka a citrón
Foto: J.P.
Jemné aroma květů bezu černého nejlépe uchováte v podobě sirupu, který vám ve spíži vydrží i rok. Květy sbírejte za suchého počasí na přelomu května a června, když ještě nejsou úplně rozvité.

Jen málo rostlin má tolik odlišných jmen jako černý bez. Říká se mu chebzí, bezinka, kozičky, smradinky nebo psí bez. A jen k nemnoha rostlinám chovají bylinkáři takový respekt jako k němu. "Před heřmánkem smekni a před bezinkou klekni," říká koneckonců přísloví.

Černý bez je výjimečný mnohostranností svých účinků a také tím, že se dá využít snad každá jeho část. Výhonky bylinkářky ordinovaly na bolesti zubů, listí na krvácení z nosu, revma nebo na popáleniny, květy jsou dobré na nachlazení, kašel i angínu. V některých regionech proto novomanželé dostávali sazenici bezu darem, aby jejich domácnost ve zdraví prospívala.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.