Bezinka a citrón
Foto: J.P.
Jemné aroma květů bezu černého nejlépe uchováte v podobě sirupu, který vám ve spíži vydrží i rok. Květy sbírejte za suchého počasí na přelomu května a června, když ještě nejsou úplně rozvité.

Jen málo rostlin má tolik odlišných jmen jako černý bez. Říká se mu chebzí, bezinka, kozičky, smradinky nebo psí bez. A jen k nemnoha rostlinám chovají bylinkáři takový respekt jako k němu. "Před heřmánkem smekni a před bezinkou klekni," říká koneckonců přísloví.

Černý bez je výjimečný mnohostranností svých účinků a také tím, že se dá využít snad každá jeho část. Výhonky bylinkářky ordinovaly na bolesti zubů, listí na krvácení z nosu, revma nebo na popáleniny, květy jsou dobré na nachlazení, kašel i angínu. V některých regionech proto novomanželé dostávali sazenici bezu darem, aby jejich domácnost ve zdraví prospívala.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.