Ovocné knedlíky - toto typicky české jídlo je ve světě unikátní.
Foto: foto: HN - David Raub
Jíst kvalitní potraviny rozhodně neškodí, v přístupu k jídlu je ale důležitější něco jiného. Poučený jedlík je dnes přesvědčen, že pokud si nechce huntovat tělo chemií a lacinými náhražkami, musí si vybírat.

A také připlatit. Doba okouzlení nepřeberným množstvím levných potravin pomalu končí. Velké české nákupní řetězce se ocitly pod palbou kritiky za to, že ve svých regálech nabízejí zboží třetí kategorie, a prudce roste zájem o nešizené potraviny od malých farmářů či přímo ekologické výrobky zaštítěné značkou „bio“.

Jsou sice dražší, přesto se jejich prodej každý rok i přes ekonomickou krizi mírně zvedá. Jak přitom opakovaně zjišťují průzkumy, český i evropský zákazník si připlácí hlavně proto, že zmíněné potraviny považuje za zdravější. Znamená to ale, že konzumace nešizených či ekologických potravin má zásadní vliv na naše zdraví? Odpověď zní spíše ano, ovšem s jednou výhradou.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.