Stovky macešek. František Dolejší je na prvorepublikovou recepturu roztíratelného salámu Davelská maceška po právu hrdý. Jeho kvalitu potvrdil i vnuk pražského velkouzenáře Emanuela Macešky.
Foto: HN - Michaela Hasíková
Mezi pražskými labužníky je řeznictví a uzenářství U Dolejších v Davli pojem už přes sto let. Historie rodinného podniku sahá do konce předminulého století, kdy se hostinskému Antonínu Dolejšímu z Pikovic narodil syn Jaroslav. Ten se na přelomu století přestěhoval do Davle a v domě na náměstí vybudoval řeznicko-uzenářskou dílnu a prodejnu.

Do řemesla zasvětil svého syna Františka, který za první republiky živnost převzal. Ještě za druhé světové války řezník František zásoboval lidi z Davle a okolí masem a prvotřídními uzenářskými výrobky.

Nakonec se až komunistům podařilo vzkvétající podnik zničit a rozkrást. Syn Františka Dolejšího, také František, ale na rodinnou řeznickou tradici nezanevřel.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.