Polévka z ptačích hnízd je dobře stravitelná, Číňané ji proto servírují hlavně starším lidem.
Foto: Stu Spivack, Wikimedia (CC BY-SA 2.0)
Ptáci je staví z vydávené mořské řasy. Pro ně je důležité, že tato hmota výborně drží na skále. Lidé oceňují především jejich výživovou hodnotu. Ale stejně: jak na tom asi musel být ten, kdo to vyzkoušel jako první? Přečtěte si první díl seriálu o exotických chutích, které jen tak neochutnáte.

První člověk, který pozřel ptačí hnízdo, musel mít bezpochyby hlad jako vlk, ale bylo ještě zapotřebí hodně velké představivosti a kuchařského umění, aby se tato surovina proměnila v opravdovou delikatesu.

Jedlá ptačí hnízda si staví salangany na stěnách jeskyní. Nedělají je ovšem z větviček, peří a trávy jako ostatní ptáci. Tito východoasijští rorýsi k tomu používají lepkavou látku, která bývá někdy označována za vydávenou mořskou řasu nebo výměšek slinných žláz. Jakmile uschne a ztuhne, krásně drží na strmých jeskynních stěnách.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.