I několik let leží špičková růžová Champaigne ve sklepě, než jdou na trh.
Foto: Jan Čeřovský
Zapomeňte na stereotypy, které říkají, že rosé se vůbec nehodí třeba k hovězímu hamburgeru, grilovanému lososovi, dezertu nebo omeletě. Nebudete litovat. Rosé velmi dobře funguje k mnoha jídlům, v blížícím se létě ještě lépe než jindy.

Reklamy a propagační akce se valí ze všech stran a představují růžová vína především jako nenáročné pití vhodné na zahradu, terasu či k bazénu. Tam se skutečně hodí, ale svět růžových vín je bohatší. Nenabízí jen záplavy polosladkých jednoduchých vín, ale i serióznější podoby.

Růžová vína se typicky připravují z modrých hroznů, stejně jako vína červená. Barva vína se získává kontaktem moštu se slupkami. Pokud ji zkrátíme pouze na několik hodin, oproti typickým dnům při přípravě vína červeného, vznikne víno růžové.

Délkou kontaktu se slupkami, macerací, lze barvu a charakter růžového významně ovlivnit - ve spojení s odrůdou a dalšími postupy vznikají vína od bledě oranžové přes broskvovou až po jasnější nafialovělou.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.