V letech 2009 a 2010 poklesl výstav českých pivovarů o 14,5 procenta. Nealkoholické pivo byl jediný segment, který si udržel růst.
Foto: Thinkstock.com
Jak vyhnat z piva alkohol? To je základní problém, který řeší sládci při vaření nealkoholického piva. Kvasinky, které vyrábějí alkohol, totiž dávají pivu zároveň i chuť a říz. Pivovarům se to dnes daří mnohem lépe, než když světu nealka vládlo Pito. Jak to dělají?

Jestli se o nějakém pivu rozhodně nedá říct, že chutná jako kdysi, je to nealkoholické pivo. Kdo si ještě pamatuje na předrevoluční Pito?

Chutnalo po nedodělaném pivu, protože prostě bylo nedodělané. Technologický proces výroby se prostě zastavil ve chvíli, kdy množství alkoholu dosáhlo povolené hranice. Bohužel pro Pito, jak chutnalo kdysi dávno, to bylo ve chvíli, kdy se tyto mikroorganismy nestačily postarat o chuť a říz typickou pro klasický ležák plzeňského typu.

I přes všechny nedokonalosti bylo Pito úspěšným produktem. Pivo, jehož název vznikl ze spojení slov PIvo a auTO, vymysleli v 70. letech v tehdejším Jihočeských pivovarech v Českých Budějovicích. Prvních 3000 hektolitrů tu uvařili v roce 1975, po pěti letech už výstav Pita překročil 40 000 hektolitrů.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.