Čištění varny v pivovaru, Velká Británie kolem r. 1917.
Foto: Shutterstock
Lížníci, šrotýři, sladčí. Jména starých pivovarských profesí se čtou jako básnička. Přečtěte si, jaká řemesla byla potřeba k výrobě piva, než jejich práci nahradily nerezové tanky a moderní počítačové technologie.

Pivovarnictví bylo výnosným podnikáním mnohem dříve, než jej ovládly moderní technologie. Aby velké pivovary v době před nerezovými tanky a počítačovými technologiemi mohly vyrobit miliony hektolitrů piva, zaměstnávaly tisíce lidí v profesích, po nichž dnes už z velké části zbylo jen jméno. Přečtěte si, co měli v pivovaru na starosti.

Šrotýři, šlotýři, sladčí

Takto v pivovarech říkali dělníkům, kteří vozili slad do mlýna k semletí, odměřovali ho do jednotlivých várek a připravovali také dříví k varnám, kde se vařilo pivo, a když bylo hotové, v sudech jej váleli a pak spouštěli (šrotovali) do sklepů. Přední šrotýř odpovídal i za expedici piva z pivovaru.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.