Podle normy stačí na kilogram majonézy jeden žloutek. Pro některé výrobce je ale i to málo.
Foto: Shutterstock
Jeden vaječný žloutek na kilogram vyžadují potravinářské normy po výrobcích, kteří chtějí na svůj produkt napsat majonéza. Ve srovnání s osmi žloutky, ze kterých se vyráběla před 50 lety, je to množství menší než malé. Přesto s tím mají výrobci problémy, jak ukazují výsledky hodnocení dTestu.

Není nad tradici, zvláště o Vánocích. A tak na štědrovečerní stůl patří bramborový salát a do něj majonéza. Aby se majonézou směla nazývat, musí v ní být aspoň dvě procenta vaječných žloutků. To je jeden (!) slepičí žloutek na kilogram majonézy. Některým výrobcům se i toto minimum zdálo moc, jak ukázaly testy, které připravil časopis dTest.

Kvůli nedostatečnému obsahu žloutků nevyhověly potravinářské vyhlášce tři ze 17 testovaných majonéz. Další čtyři výrobky sice zmíněný požadavek vyhlášky splnily, ale na obalu uváděly více žloutku, než ho ve skutečnosti obsahovaly. Zato v nich byl škrob, voda a éčka.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.