Takto ano. Espresso má mít na povrchu kompaktní cremu oříškové barvy s drobnými černými skvnkami, které vznikají při extrakci olejů.
Foto: HN – Matej Slávik
České preso je mezi baristy ustálený pojem. Označuje zpravidla výluh z dřevitých částí kávového zrna. Jak poznáte, že vám ho přinesli na stůl? Přečtěte si první díl našeho seriálu o tom, jak vypadá dobře připravená káva. Tentokrát na téma espresso, české preso a americano.

Pijete v kavárně espresso, nebo preso? V tom může být rozdíl. Mezi lidmi zabývajícími se kávou je české preso už nějakou dobu ustálený pojem. Používají jej pro nápoj, který má s chutí espressa společného jen málo, i když ho české restaurace a kavárny pod tímto názvem už řadu let svým hostům nabízejí.

Kdo chce odlišit espresso od českého presa, musí se vydat kousek do historie. Konkrétně do doby, kdy si majitelé českých podniků začali pořizovat přístroje na přípravu espressa. Po sametové revoluci sem díky tomu začali importovat nápoj, na který nebyla většina Čechů (včetně těch za barem) odchovaných turkem připravená.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.