Irskou kávu umí jen pár kaváren. Základem je filtrovaná káva, cukr, velký panák whisky a šlehačka ušlehaná jen do pěny, aby se s kávou spojila v ústech.
Foto: HN - Matej Slávik
Šlehačka do irské kávy musí trochu téct, do vídně má být zase tuhá a s čepicí z moučkového cukru. A samozřejmě žádný rostlinný tuk ze spreje. Oba tyto kávové nápoje umějí chuťové pohárky přivést do extáze, bohužel připravit je dobře dokáže jen pár podniků. Jak poznat, že to opravdu umějí?

Nejen espresso vládne světem českých kaváren. Filtrovaná káva je základem několika opravdu klasických a stále oblíbených kávových nápojů. Na to, aby se vídeňská nebo irská káva mohla stát hvězdou pozdního odpoledne, je však bohužel třeba nějakou dobu hledat ten správný podnik.

„Například irskou kávu umí v Praze tak pět až šest podniků,“ komentuje úroveň nabízených nápojů barista Zdeněk Smrčka z projektu Piccolo neexistuje!. Přitom je opravdu škoda nevědět, jak má vlastně chutnat – první doušek opravdové irské kávy, který autorka tohoto článku vypila během přípravy kávového seriálu, dostal její chuťové buňky do stavu blízkého extázi. Po několika irských kávách vypitých jindy a jinde to byla zcela nová zkušenost.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.