Filtrovaná káva vzhledem připomíná víc čaj než klasické espresso, čaji podobný je také způsob, jak se pije.
Foto: HN - Matej Slávik
Filtrovaná káva se dá připravit různými způsoby, jedno ale mají french press, vacuum pot nebo drip společného - nepoužívají k extrakci chuti z kávových zrn tlak (na rozdíl od espressa). Díky tomu nabízejí nejen kávovým gurmetům chuťové nuance, se kterými se u espressa nepotkáte.

Kdo si filtrovanou kávu pamatuje jako nápoj, který se tak dlouho ohříval na plotýnce překapávače, až se dopracoval k chuti i konzistenci dehtu, toho to možná překvapí. Ale když si chce kávový gurmet vychutnat všechny nuance opravdu výběrové kávy, zvolí právě filtrovanou. A podle situace a osobních preferencí k tomu přiřadí některý ze způsobů, jak kávu filtrovanou připravit.

Podle baristy Zdeňka Smrčky z projektu Piccolo neexistuje! je to předsudek, který zavírá dveře k trochu jiné kávě: „Vztah mezi espressem a filtrovanou kávou se dá přirovnat ke vztahu brandy a vína. U espressa si vychutnám rychlý a koncentrovaný zážitek, mělo by se vypít rychle, na dva hlty, filtrované kávy jsou o vychutnávání si šálku. Mám ji spojenou s oddychem, relaxem.“

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.