Způsob pražení neurčí jen barvu kávy, ale také její chuť. Světleji pražená zrna chutnají více po ovoci, přepražená jsou hořká.
Foto: HN - Matej Slávik
Dva týdny po upražení je káva v nejlepší kondici. Definitivní charakter jí dává právě pražírna. Když upraží kávová zrna jen zlehka, bude mít výsledný nápoj ovocné tóny. Když se upraží do tmava, přidají se těžší, více hořké tóny, jak je to typické pro espresso.

Říká se, že poslední, kdo dokáže vylepšit kvalitu kávy, je farmář, který ji vypěstoval. Potom už to s kávou jde s kopce – a záleží na lidech, kterým se mezitím dostane ruky, jak prudký sráz to bude. Ať už jde o sběr kávy (musí být co nejšetrnější), třídění kávových zrn (ideální je mít jedno zrnko jako druhé, aby se pak stejně rychle pražily), transport nebo práci pražírny.

Právě pražení dává kávě, kterou budete pít, z tohoto procesu nejvíc na charakteru. Káva upražená jen zlehka si zachová více z chuťových nuancí kávových zrn. „Čím tmavší je pražení, tím víc jde káva do hořka, stírá se rozdíl mezi chutí zrn,“ říká Zdeněk Smrčka z projektu Piccolo neexistuje. „Na druhou stranu neupražená káva je jednoduše nepitelná.“

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.