Kombinaci knedlíků s vepřovým a zelím vymyslel na konci 19. století podnikavý pražský restauratér.
Foto: Thinkstock.com
Bez knedlíků nebylo by české kuchyně. Nebylo? Jejich historie v té podobě, jak ji známe dnes, není až tak dlouhá. Zpočátku měly hodně společného s buchtami, mimo jiné i to, že se pekly. Proč se začaly vařit? Nejspíš z nouze na některém z válečných tažení 18. století. Chcete vědět víc?

Historie knedlíků je dlouhá, i když možná ne až tak, jak by se podle jejich pevného propojení s českou kuchařskou tradicí zdálo. Tak jako slovo knedlíky v češtině definitivně zdomácnělo až v 19. století, i standardní české knedlo-vepřo-zelo má původ až za císaře Franze Josefa, kdy tuto kombinaci začal hostům nabízet jeden pražský restauratér.

Odkud knedlík do středoevropské gastronomie přišel, se dá identifikovat jen stěží. Nárok na autorství si společně dělají v Rakousku, v Bavorsku i v Čechách, ve všech těchto zemích patří k rodinnému stříbru. Přestože slovo samo má prokazatelně původ v hlubokém středověku (odkazuje na tehdejší hornoněmecké knode, tedy uzel), v té podobě, jak je známe dnes, neexistují až tak dlouho.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.