Espresso, ilustrační foto
Foto: Shutterstock
Jak dobře se vyznáte kávovém menu? Projděte si 10 otázek našeho kvízu a budete vědět, zda jsou vám jasné základní pojmy ze světa kávy a zda víte, co si v kavárně objednáváte.

Svět kávy má své přesné pojmy, definice a ustálené postupy, které zaručují, že na stůl dostanete dobře připravenou kávu. Že je řada kaváren a restaurací nedodržuje? Pak je na hostech, aby dali najevo, že jim to není jedno.

Otestujte své vlastní znalosti kavárenské latiny. Jako bonus pod testem najdete odkazy na seriál článků, který nabízí podrobné (ale nikoli vyčerpávající) odpovědi.

reklama

Na množství záleží, zvlášť u espressa. Kolik vody je na něj potřeba?

20 mililitrů
30 mililitrů
60 mililitrů

Americano je, když...

barista připraví espresso a nechá přitom přes sítko protéct dvakrát tolik vody
barista připraví espresso a pak k němu přidá vodou navíc
chcete velkou kávu s mlékem

Když si objednáte ristretto, donesou vám...

dvojité espresso s trochou mléčné pěny
espresso s obsahem vody sníženým o polovinu a trochou mléčné pěny
espresso s obsahem vody sníženým asi o třetinu

Drobné tmavé skvrnky (tygrování) na povrchu pěny na espressu se vytvářejí, ….

když voda přes sítko protéká příliš rychle a káva se nestačí správně extrahovat
když se z kávových zrn na závěr extrakce uvolňují zbytky kofeinu
když se z kávových zrn na počátku extrakce uvolňují aromatické oleje

Pojem doubleshot pochází ze současné britské a americké kávové kultury, je to...

výraz, kterým si Britové a Američané zvykli říkat espressu, podobně jako se v Česku používá slovo piccolo
dvojité espresso
velmi silná filtrovaná káva

Pro moderní styl přípravy cappuccina a dalších kávových nápojů s mlékem je typická mikropěna. Je to...

„tekutá“ mléčná pěna složené z drobných bublinek
velmi jemná crema, jak ji dokáží vykouzlit jen moderní kávovary
tuhá, ale jemná mléčná pěna, díky níž má dobře připravené cappuccino vysokou „čepici“

Když vám servírují na stůl cappuccino, čím by mělo být posypané?

skořicí
kakaem
ničím

Když barista správně zahřeje mléko při přípravě pěny...

káva přijde na stůl stále ještě horká pro napití
káva přijde na stůl v podstatě vlažná, tak akorát pro napití

Šlehačka na irské kávě musí být....

vyšlehaná jen do polotuha, aby se s kávou smísila v ústech
vyšlehaná to tuha, aby se s kávou nesmísila příliš rychle už v šálku
zásadně rostlinná, ideálně ze spreje

Cafe au lait je....

filtrovaná káva půl na půl s mlékem
espresso s konvičkou teplého mléka vedle


 

ZKONTROLOVAT

Pozn.: Správné odpovědi se po zkontrolování podbarví zeleně.