Kaviár, ilustrační foto
Foto: ČTK
Po kapru s vyšším podílem omega 3 mastných kyselin, které mají příznivý vliv na lidské zdraví, přichází Jihočeská univerzita s další předvánoční pochoutkou. Pravým jeseteřím kaviárem. Ryby kvůli němu však zabíjet nemusí.

Vodňanská Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity získala jako první v Česku licenci na výrobu pravého kaviáru. Jikry získává ze živého jesetera. Tím pádem ryba kaviáry může produkovat několikrát, a ne jen jednou po jejím zabití.

"S jesetery jsme začali pracovat před více než 15 lety. Zpočátku studia jsme se snažili první druhy jeseterů v našich podmínkách rozmnožit a vytvořit základ pro další práci. Prostě abychom měli co studovat, protože dostupnost jeseterů u nás i v okolních státech nebyla nejjednodušší," uvedl Marek Rodina z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech.

reklama

Získávání kaviáru podle něj přišlo na řadu až po čase jako vedlejší produkt. Ve Vodňanech ale nechtěli kvůli tomu cenné ryby zabíjet. "Pokusili jsme se proto vyvinout novou technologii. Dnes jsme schopni získávat opakovaně nejenom kaviár, ale alternativně i další potomstvo," uvedl.

Fakulta v těchto dnech zahájila ve svém obchodě prodej kaviáru pod ochrannou známkou Sturgeon friendly Caviar, kterou se podařilo registrovat v celé Evropské unii. První, kdo projevil zájem o licenci na tuto produkci kaviáru, je německá firma Fish-Gross.

"Naší prioritou je nabídnout know-how a licenci pro výrobu přátelského kaviáru a tím zároveň splňujeme požadavek na zavádění nových technologií pro evropské rybářské producenty," uvedl děkan fakulty Otomar Linhart.

Kaviár, ilustrační foto

Fakulta rybářství a ochrany vod v minulosti přišla například s projektem kapr s větším podílem omega 3 mastných kyselin. Ryba má podle vědců příznivý vliv na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění. Kapr se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin se loni objevil na předvánočním trhu v Praze, Českých Budějovicích, Vodňanech a Blatné.

Vyšší podíl omega 3 mastných kyselin kapr získá ze speciální krmné směsi, která obsahuje řepkové výlisky a lněné semínko. Výzkumu a chovu této ryby se ve Vodňanech věnují šest let. Pozitivní vliv na zdraví kapra s omega 3 mastnými kyselinami prokázal dvouletý výzkum. Na něm Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity spolupracovala s pražským Institutem klinické a experimentální medicíny.