Husí farma v Rohozné na Jihlavsku.
Foto: ČTK
Na husí farmu do Rohozné kolem svátku sv. Martina jezdí zákazníci z Prahy i Olomouce. Důvodem je, že zde prodávají výhradně čerstvé maso z vlastního chovu. Lidé se podle farmářů víc zajímají o původ potravin.

Na husí farmě v Rohozné na Jihlavsku přichystali na období kolem svátku svatého Martina 800 pečínkových hus. Prodávají je oškubané a vykuchané, ale nemrazí je, aby zákazníci dostali čerstvé maso. Pro vykrmené pětikilové husy si do Rohozné touto dobou jezdí lidé zdaleka, i z Prahy či Olomouce.

"Myslím si, že bychom jich prodali víc než máme. Teď, týden před Martinem, jsou husy v podstatě zamluvené," řekl farmář Josef Tříska. Farma podle něj patří mezi čtyři největší chovatele hus v Česku.

reklama

Množství vykrmovaných hus vychází z možností rohozenských chovatelů, kteří si chtějí udržet standard kvality. "Naše farma produkuje husy pouze čerstvé, chlazené. Proto nemůžeme nic dělat do zásoby, což v konečném důsledku znamená, že musíme ty husy porazit v krátkém časovém úseku, řekněme 14 dnů," vysvětlil Tříska.

U zabíjení, škubání, kuchání a balení hus jde o ruční práci. To teď lidi na farmě zaměstnává od časného rána až do večerních hodin. Vypomáhá tam několik brigádníků.

Husy rostly na farmě od května, aby na svatého Martina vážily požadovaných pět kilogramů. První tři týdny života se housata drží v teple, v odchovně. "Pak je pouštíme do výběhů a na čerstvou trávu. Husa je takový tvor, že nemůže být uzavřená, je celý život venku, na vzduchu," přiblížil Tříska způsob chovu. Aby husy dost narostly, přikrmují se zrním.

Husí farma v Rohozné má tradici dlouhou čtyři desetiletí. Patřila zemědělskému družstvu, které ale zvažovalo její uzavření, protože o husy přestával být zájem. Pak ji odkoupili bývalí pracovníci družstva, provozují ji šestým rokem.

"Svatomartinské husy to je vlastně druhý vrchol naší sezony. První je líhnutí housat," řekl Tříska.

Základní hejno farmy tvoří dva tisíce chovných hus, které na jaře snášejí vejce. Housat se ročně prodá kolem 30 tisíc. "Část z nich si necháváme pro vlastní výkrm," doplnil. Poslední léta se podle Třísky zájem o husy oživuje a přibývají lidé, kteří se začínají věnovat jejich chovu.

Prodeji pečínkových hus pomáhá i to, že se lidé víc zajímají o původ potravin. Zákazníci dostávají husy i s krkem a s drůbky včetně jater. Kilogram husy se na farmách prodává od 160 Kč do 200 Kč.