Designér a spolumajitel společnosti Dynamo design Michal Richtr
Foto: Michaela Danelová
"Dobrý design prodává," tvrdí odborník na korporátní vizuální styl Michal Richtr. Sám se nepovažuje za umělce, ale za toho, který umí najít pro firmy ten správný "outfit". Rád propojuje souvislosti, i proto sedíme v japonské restauraci.

Když mi Michal Richtr do telefonu oznámil, že mě vezme do své oblíbené japonské restaurace Hanabi u petrského kostela v Praze, řekl jsem si, že tuhle kuchyni vlastně moc neznám. A že to bude vedle zajímavého povídání i příležitost ochutnat zase něco jiného.

Volba spolumajitele společnosti Dynamo design, zabývající se tvorbou vizuálního stylu firem − od navrhování log až po veškerý následný grafický design −, ovšem nebyla náhodná. Michal Richtr si tuhle restauraci, kam chodí na pracovní i soukromé obědy, oblíbil ze dvou důvodů: kousek odtud má obchod s designovým nábytkem jeho manželka Šárka, jež ho ostatně po jejich seznámení před více než 15 lety k japonské kuchyni přivedla, a pak to bylo samotné Japonsko.

V Českém centru v Tokiu totiž Michal Richtr v roce 2008 zahajoval jako spoluautor (s Alanem Zárubou) výstavu nazvanou CI.CZ, která představovala v zemi vycházejícího slunce český firemní vizuální styl z let 1990−2007. Projekt to byl putovní, s předchozí zastávkou ve Vídni a následnou v New Yorku. Organizován byl ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a současně vznikla i stejnojmenná publikace.

Pracovní oběd s Michalem Richtrem

Hanabi Sushi House

◼ Možná vás překvapí, že japonskou kuchyni zde připravuje korejský sushi master, ale majitel Hanabi je též Korejec. Není třeba za tím hledat záhadu či "vlasti­zradu", vždyť na jídelním lístku jejich domovinu zastupují tři jídla, mezi nimi i proslulé kimči.

◼ Restaurace v Petrské ulici v Praze velmi dobře funguje již šest let a je oblíbená u náročnější klientely, jež vyžaduje ty nejkvalitnější čerstvé suroviny.

◼ Majitel koncem loňského roku otevřel v Praze na Vinohradech další restauraci – Yuniku, zaměřenou na korejské BBQ, kde každý stůl je vybaven grilem na dřevěné uhlí a odsáváním.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.