O svatomartinském víkendu na stole nesmí chybět husa s knedlíkem a zelím.
Foto: Pavel Vítek
Svatý Martin byl sice ve skutečnosti poustevník, dnes však jeho svátek slavíme pečínkami a mladým vínem. Připravili jsme pro vás několik tipů na místa, kde si na svatomartinských hodech určitě pochutnáte.

Mezinárodní kuchyni vládne momentálně sezona lanýžů, z českých stolů však začíná vonět svatomartinská husa a kaldoun za neodmyslitelného doprovodu prvních vín nového ročníku. Tato mladá vína, známá jako svatomartinská, se podle tradice začínají pít 11. listopadu úderem 11. hodiny dopolední.

Ačkoli sám svatý Martin podle legend žil jako poustevník, a jedl tedy skromně, jeho jmeniny se dnes oslavují šťavnatými pečínkami a poctivým vývarem. Příběhy praví, že je to proto, že husy rušily jeho kázání a teď za to pykají, případně že se skromný Martin v husníku skrýval před svým jmenováním biskupem.

Pořekadlo "Kolik kuchařů, tolik receptů" se používá hlavně ve spojení se svíčkovou na smetaně, platí ale i o husách, do jejichž přípravy si každý český kuchař rád zapojí svůj osobní trik. Pokud se chystáte přenechat pečení profesionálům, připravili jsme pro vás 5 tipů na svatomartinské hody v restauracích, kde určitě nešlápnete vedle.Podzimní jablka a hrušky nesmějí při pečení svatomartinské husy chybět – aspoň podle některých receptů.

U Bansethů
9.–19. listopadu
K Bansethům do Nuslí se obvykle chodí na vyhlášenou kachnu. Na svatého Martina se ale v menu se objevila také husa – s několika druhy knedlíků a zelí, s pivem i vínem.
Husa tady vyjde na 249 korun.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.