Do boloňských lasagní se maso mele, do neapolských krájí na kousky. Bešamel ale obě verze spojuje.
Foto: Libor Fojtík
Existuje více variací, nejproslulejší jsou ale lasagne s bešamelem, vepřovým a hovězím masem a rajčaty.

První zmínku o těstovinách ve tvaru širokých obdélníkových plátů najdeme již u starých Římanů. Ti používali po vzoru Řeků název lasagnon, šlo však o nádobu, v níž se pokrm připravoval. Zajímavostí je, že v řečtině toto slovo znamená nočník, Římané však jeho význam chápali spíše jako kotlík.

Každý z italských regionů má vlastní recept na přípravu oblíbeného jídla kresleného kocoura Garfielda. Existuje třeba varianta se špenátem a ricottou. Dva nejznámější způsoby přípravy však pocházejí z Boloně a Neapole. Obě verze používají bešamel a mix vepřového a hovězího masa, to Boloňští melou, Neapolští zas krájí na kostky.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.